Nokia-projektissa tutkittiin lisätyn ja virtuaalitodellisuuden tekniikkaa kiinteistötaloudessa

22.06.2017

Räätälöidyissä opiskelijaprojekteissa saadaan kokemusta osallistumalla yhtiöiden projekteihin.

Opiskelijat Elyas Saif (kiinteistötalouden koulutusohjelma (Real Estate Economics), Perustieteiden korkeakoulu ja Leo Josephy (teollisen muotoilun koulutusohjelma (Collaborative and Industrial Design), Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, tutkivat uusia tapoja käyttää lisätyn ja virtuaalitodellisuuden tekniikkaa kiinteistötaloudessa.

Tehtyään perusteellisen markkina-analyysin opiskelijat hyödynsivät Nokialle tyypillistä asiakaslähtöisyyttä haastatellen yli kymmenen asiantuntijaa, joihin kuului johtohahmoja kiinteistötalouden koko elinkaaresta; arkkitehtuurista ja rakentamisesta markkinointiin ja vuokraukseen.

”Lisättyä todellisuutta tutkitaan rakennusalalla, mutta teknologian käyttöönotto on ollut hidasta”

Elyas Saif järjesti haastattelut Suomen johtavien rakennusalan yritysten, kuten NCC:n ja SRV:n, edustajien kanssa ja sai runsaasti tietoa yritysten prosesseista. ”Yhtiöiden edustajien haastatteleminen auttoi minua ymmärtämään alan vaatimuksia. Oli erityisen kiintoisaa tavata useiden alojen asiantuntijoita ja keskustella heidän kanssaan kehittyvistä teknologioista, kuten lisätystä ja virtuaalitodellisuudesta,” Saif kertoo.

Haastattelujen avulla tunnistettujen työnkulkujen ja haasteiden perusteella Saif ja Josephy keskittyivät tutkimaan yhdessä Nokian Mahdi Sayaadin kanssa, kuinka lisätyn todellisuuden käyttöliittymiä voi hyödyntää rakennusteollisuudessa.

”Lisättyä todellisuutta tutkitaan rakennusalalla, mutta teknologian käyttöönotto on ollut hidasta. Lisätty todellisuus on vielä lapsen kengissä, mutta mikäli pystymme todistamaan sen, että se tekee projekteista sujuvampia, yhtiöt varmasti innostuvat ottamaan uusia tuotteita käyttöön. Rakennustyömaalla aika on rahaa,” huomauttaa Leo Josephy.

Nokia oli erittäin tyytyväinen projektin tulokseen ja vaikuttunut opiskelijoiden työn perusteellisuudesta. Nokialla työskentelevä kehityspäällikkö Petri Niiranen toteaa: ”Aallon opiskelijoiden ammattimaisuus ja heidän tuloksensa tekivät minuun suuren vaikutuksen. Asiakkaan tarpeen tunnistaminen ja ratkaisun kehittäminen olivat heiltä hienoa työtä.”

”Tämän projektin yhteistyö oli upeaa. Olen oikein tyytyväinen siihen, että onnistuimme suhteellisen lyhyessä ajassa kehittämään liiketoimintaidean ja ratkaisun tyhjästä. Lisäksi Nokia sai tunnustusta projektin erinomaisista saavutuksista,” sanoo Mahdi Sayaadi, joka tekee opinnäytetyötään Nokialle.

Tuotantotalouden laitoksen tutkija Jesse Karjalainen, joka toimi yhtenä opiskelijoiden ohjaajista, tiivistää projektin: ”Olen erittäin tyytyväinen projektin etenemiseen kokonaisuutena. Uusien liiketoimintamahdollisuuksien ideointi ja analysointi Nokian ja pätevien opiskelijoiden kanssa oli hieno kokemus.”

Nokian virtuaalitodellisuusprojektin järjesti Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu. Projektin ohjaajat olivat Perustieteiden korkeakoulun tuotantotalouden ohjelmasta ja opiskelijat Insinööritieteiden korkeakoulusta sekä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Lisätietoa:
Projektiasiantuntija Tommi Vihervaara
Aalto-yliopisto
p. 050 383 7388
tommi.vihervaara@aalto.fi